Er gaat niets boven opgaan in de muziek, dansen in de zon, onderdeel zijn van een grote uitzinnige groep feestvierders, dansen tot je voeten niet meer willen, flirten met mooie mensen en losgaan met je vrienden. Niets is mooier dan het goede leven te vieren en het mooie gevoel te delen met alle partypeople om je heen. Nog mooier aan een goed feest is heelhuids, gezond en happy weer thuiskomen.

Je hebt de vrijheid om te genieten, maar wees lief voor jezelf en je lijf. Ga verstandig om met de middelen die je neemt. Houd goed in de gaten hoeveel je inneemt en hoe het valt, of dat nu alcohol is of drugs. Het gebruik van alcohol en drugs is namelijk nooit helemaal zonder risico’s en ieder middel heeft een andere werking. De risico’s liggen in wat je neemt, waar je het neemt, hoeveel je neemt en hoe jouw lijf erop reageert. De een is na drie biertjes aangeschoten, de ander pas na tien. Houd daarom je eigen ritme aan en weet wat je neemt. Ga op zoek naar informatie en geloof niet zomaar alles. Losgaan is lekker, maar doe het wel bewust. De leukste avonden zijn die waarop je je precies goed voelt. Dit kan ook prima zonder drank & drugs.

Een party zonder muziek, is als cola zonder prik. Maar doof worden, of misschien nog wel erger, een piep in je oren die niet meer weggaat, is wel een heel treurig souvenir van een goed feest. Wees daarom zuinig met je gehoor en draag bij geluid boven de 80 dB(A) altijd oordoppen.

Natuurlijk wil je de bas voelen, maar helemaal recht voor de box gaan staan is een behoorlijk onverstandig plan. Zelfs met oordoppen in.

Op een goed evenement ben je samen één. Het publiek maakt de sfeer en je deelt samen een bijzondere ervaring. Let daarom een beetje op elkaar, zowel op je vrienden als op je mede­partygangers. Zodat iedereen een goed feest heeft.
Laat je vrienden niet alleen, zeker niet als je weet dat ze iets gebruikt hebben. Het is altijd handig om van te voren een meeting point af te spreken voor als jullie elkaar kwijtraken.

Heb je iets gebruikt? Wees dan open en eerlijk. Probeer anderen niet over te halen om met je mee te doen. Laat jezelf niet overhalen om iets te gebruiken als je dat niet wilt. Het is zonde als zoiets je feest zou verpesten. Blijf bij jezelf en luister naar je gevoel.

Je bent geen robot. Dus hoe graag je ook eindeloos zou willen feesten, dat gaat niet lukken. Gun jezelf de mogelijkheid om bij te tanken. Als je lekker aan het dansen bent, wil je natuurlijk dat een feest oneindig duurt, maar slapen is ook heerlijk en nodig. Vergeet dus niet om je gemiste uurtjes slaap in te halen waardoor je daarna weer klaar bent voor het volgende feest. Trakteer jezelf ook op een goed ontbijt. Dat heb je na een avond feesten wel verdiend.

Tijdens een evenement verbruik je veel vocht. Voldoende water drinken is daarom belangrijk. Maar teveel water drinken is ook weer slecht voor je lijf. Drink daarom niet meer dan 2 glazen of één flesje water per uur. Neem soms even een danspauze en eet af en toe iets, zodat je zouten en energie op peil blijven. Zo kun je een stuk langer door

Let op jezelf. Bedenk wat je wilt doen, hoe laat je het ongeveer wilt maken, hoe je thuiskomt, of je iets wilt nemen of juist niet, en bespreek het met je vrienden.

Voor alcohol en drugs geldt: ‘less is more’. Beter eentje te weinig dan eentje teveel. Die ene teveel kan er voor zorgen dat je je niet lekker voelt en je feestje verpest is. Dat zou zonde zijn. Besef je ook dat wanneer jijzelf over de schreef gaat, je vaak ook de avond/dag verpest van de mensen met wie je op stap bent.

Vier, leef, dans, doe wild, maar wel binnen de grenzen van waar jij je lekker bij voelt en wat je lichaam aankan.

Welkom in Nederland, het land waar op één dag makkelijk vier seizoenen langs kunnen komen. Schijnt het ene moment een tropisch zonnetje, een uur later kan er opeens een hagelbui over trekken met onweer. Check daarom de weersvoorspellingen voor je naar een festival gaat. Zorg dat je op alles bent voorbereid.

Trek iets aan dat niet te warm is en niet te koud. Het beste zijn verschillende laagjes die je aan­ en uit kunt trekken als het nodig is. Draag vooral geen kleding die te erg afsluit; het is belangrijk dat je lichaam kan ventileren, zodat je niet oververhit raakt. Een hoofddeksel is daarom niet altijd slim; het werkt goed tegen de zon, maar je hoofd wordt wel erg warm. Vergeet je niet in te smeren!
Als je op een meerdaags festival je tentje inkruipt, kleed je dan lekker warm aan, denk aan sokken en een trui. Want als je met een drankje op gaat slapen, voel je niet dat je afkoelt. Als je je goed aankleedt, hoef je niet midden in de nacht te kleumen.

Natuurlijk is het lekker om eindeloos te feesten en te dansen, maar soms heeft je lichaam wat afkoeling nodig. Vooral als het in de zaal erg warm en vochtig is, kan je lijf de eigen warmte en vocht niet meer kwijt waardoor je oververhit kunt raken. Maak daarom eens in de zoveel tijd een momentje om te chillen.

Chillen. Het woord zegt het al: afkoelen en even stoppen met dansen. Dit is de beste manier om oververhitting te voorkomen. Beter nog dan water drinken. Ga regelmatig naar een koelere plek waar je even kunt bijkomen, afkoelen en opladen.
Voel je je even niet helemaal lekker? Blijf dan niet door dansen, maar zoek een rustig plekje uit de drukte of bezoek de EHBO voor advies. Af en toe even chillen, en je kunt langer door.

Feesten is, naast dansen, ook lekker flirten en sjansen. En hoe minder nuchter je bent, hoe mooier de mensen natuurlijk. Dus grote kans dat je succes hebt en de liefde van je leven ­ of voor één nacht ­ meeneemt naar je huis of naar je tentje. Toch enorm jammer als je dan een week of twee later op de SOA­poli zit, omdat je misschien een ongewenst souvenirtje hebt meegekregen.

Dus: neem altijd condooms mee, heren én dames. Geef je grenzen aan, en laat je vooral niet ompraten. Als diegene je echt zo leuk en lekker vindt, dan respecteert hij of zij jouw wensen. Ook voor de heren: je bent echt geen sukkel als je het veilig doet. En je bent er in elk geval ook zeker van dat negen maanden later geen kleine versie van je rondkruipt…
Zo geniet je zonder spijt achteraf.

Voel je je niet lekker? Ben je onwel? Of zie je dat het niet zo goed gaat met een van je vrienden? Aarzel dan niet, en ga naar de EHBO. Je kunt daar altijd terecht. Wees niet bang dat je in de problemen komt als je bij de EHBO aanklopt en wees altijd open en eerlijk over wat je gebruikt hebt. Als de hulpverleners niet weten wat je op hebt, kunnen ze je niet goed helpen. Vertel daarom ook aan je vrienden wat je genomen hebt. Als je drugs hebt gebruikt, heeft dat geen strafrechtelijke gevolgen. Niet voor jezelf en ook niet voor diegene die je er naartoe brengt.

Kun je de EHBO­‐post niet vinden, of lukt het niet meer om erheen te komen, dan kun je altijd een beveiliger of een ander crewlid om hulp vragen en de EHBO laten oproepen. Laat iemand die zich niet lekker voelt nooit alleen.

Natuurlijk kun je ook bij de EHBO terecht voor een paracetamolletje, een pleister voor die enorme blaar van het dansen of een glaasje water voor als je je even niet helemaal goed voelt.
Met alles wat je met de EHBO bespreekt en wat er in de EHBO gebeurt wordt strikt vertrouwelijk omgegaan.

Wees lief voor de mensen van de EHBO. Ze zijn er voor jou, het zijn je vrienden. Tegelijk zijn het professionals. Vertrouw ze in hun werk en heb een beetje respect voor het feit dat deze helden zo hard werken om jullie te helpen.

Even wat verdrietige cijfers: in Nederland vallen door het gebruik van alcohol zo’n 250 verkeersdoden en 3400 ernstig gewonden per jaar. Jaarlijks komen 80 mensen om in het verkeer door drugsgebruik. Vooral jongeren, zware drinkers en gebruikers van een combinatie van alcohol en drugs hebben een grote kans om te verongelukken.

Als je alcohol gedronken hebt of drugs hebt genomen, overschat je vaak hoe goed je nog kunt rijden. Maar je bent een gevaar voor jezelf én alle andere weggebruikers. Daarom: doe het niet. Rijden onder invloed is een misdrijf, waarvoor je bovendien je rijbewijs kunt kwijtraken.

Er is nog een groot gevaar voor bestuurders dat vaak wordt onderschat: vermoeidheid. Tegen vermoeidheid na het uitgaan helpt maar één ding: slapen. Energiedrankjes of andere stimulerende middelen helpen je niet om weer fit te worden.

Zorg, kortom, voor veilig vervoer naar huis. Stap nooit bij iemand in de auto die niet nuchter is. Regel een chauffeur, neem een taxi, duik een hotelletje in, laat je ophalen door een zwangere vriendin, of beter nog: kom met het OV. Plan je terugreis van te voren! Ga je toch met de auto, spreek dan goed af wie de BOB is en houd diegene eraan. En leid hem of haar niet af tijdens het rijden. Handjes boven de gordels en veilig thuis.